Archiwum 02 marca 2019


Proste sposoby eliminowania zaparć
Autor: blakmen
Tagi: zdrowa dieta   błonnik w pożywieniu   zapobieganie zaparciom   leczenie zaparć   uciążliwe zaparcia  
02 marca 2019, 18:47

Stosowanie zdrowej diety z udziałem chleba razowego, racjonalne odżywianie, spożywanie regularnie owoców i warzyw to najprostsze sposoby by nie doprowadzić do powstawania zaparć. Jednak mimo wykonywania powyższych zaleceń nadal mamy do czynienia z tą dolegliwością to skutecznym sposobem jest zjadanie rano suszonych śliwek namoczonych w wodzie wieczorem dnia poprzedniego. Innym skutecznym sposobem jest wypicie na czczo szklanki zimnej wody, oczywiście przegotowanej. Jeszcze innym sposobem jest wypicie zalanych ciepłą wodą 2 łyżeczek zmielonych nasion lnu.

Zaparcie należy do najbardziej uciążliwych przypadłości, które obecnie występują dość powszechnie. Najczęstszymi przyczynami tworzenia tych przypadłości to zło skomponowanie produktów spożywczych, nieregularne posiłki, ubogie menu, siedzący tryb życia, zbyt małą ilość ruchu, żylaki odbytu, przyzwyczajenie się do używania preparatów przeczyszczających, a przede wszystkim brak błonnika w pożywieniu. Nie powinniśmy lekceważyć czynników emocjonalnych takich jak zdenerwowanie, niepokój czy lęk.

Zaparcia eliminujemy preparatami posiadającymi w swoim składzie korę kruszyny, np. Cholegran, Normogran, Neonormakol, Rhelax. Z innych ziół dobre jest ziele dziurawca, kłącze rzewienia, anyż, liść prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat lawendy, korzeń biedrzeńca, korzeń omanu, korzeń arcydzięgla, liść mięty. Bierzemy 2 - 3 lub więcej rodzajów tych ziół i mieszamy razem, zaparzamy w szklance wody lub robimy odwar, jeśli są to korzenie.

Gdy mamy do czynienia z wyjątkowo dokuczliwym zaparciem to można wykonać zimne okłady na brzuch. Namaczamy lnianą ściereczkę w płynie złożonym z połowy szklanki zimnej wody i pół łyżki octu. Owijamy się ciepłym, suchym ręcznikiem i wełnianym kocem. W leczeniu i zapobieganiu zaparciom wyjątkową rolę odgrywa odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu.

Źródło: Apteka natury – Jadwiga Górnicka